Το χωριό
Αρχική Σελίδα
Ιστορικά-Λαογραφικά
Πώς θα φτάσετε

Ο Σύλλογος
Σκοπός & Πρόσωπα
Δραστηριότητες
Εφημερίδα
Δωρητές
Επικοινωνία

Φωτογραφίες και βίντεο χωριού
Φωτογραφίες χωριού
Βίντεο χωριού

Εκδηλώσεις στην Αθήνα (φωτογραφίες, βίντεο)
Κοπή πίτας 2013
Συναυλία 2012
Κοπή πίτας 2012
Κοπή πίτας 2011
Κοπή πίτας 2010
Κοπή πίτας 2009
Κοπή πίτας 2008
Κοπή πίτας 2007
Χορός 2006

Εκδηλώσεις στο Παπαρούσι (φωτογραφίες, βίντεο)
Εκδήλωση 2012
Εκδήλωση 2011
Εκδήλωση 2010
Εκδήλωση 2009
Εκδήλωση 2008
Εκδήλωση 2007
Εκδήλωση 2006

Πανηγύρια (φωτογραφίες)
Πανηγύρια 2012
Πανηγύρια 2010
Πανηγύρια 2009
Πανηγύρια 2008

Φωτογραφίες οικογενειών
Διάφοροι χωριανοί
Οικογ. Αναστάση
Οικογ. Βλάχου
Οικογ. Γιαννόπουλου
Οικογ. Γούλα
Οικογ. Γρατσιούνη
Οικογ. Δημοπούλου
Οικογ. Ζιάκα (Zakos)
Οικογ. Καλύβα
Οικογ. Γ.Κατεργάρη
Οικογ. Κοτρώτσου
Οικογ. Κουφαλιώτη
Οικογ. Λιγδή
Οικογ. Μανδραγώνη
Οικογ. Μπαλατσιά
Οικογ. Ντανά
Οικογ. Παπαδοπούλου
Βούλας Σβαδαγγάλου
Οικογ. Φούσια
Οικογ. Χαραλαμπή


 

Δημιουργία ξενώνα

Χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτο, έρμαιο στη φθορά του χρόνου, το "σπίτι του παπά" που παλαιότερα έπαιρνε ζωή και ευλογία από τη διαμονή του ιερέα του χωριού. Στις άμεσες προτεραιότητες του Συλλόγου είναι η θεμελίωση και επισκευή του και η διαμόρφωσή του σε ξενώνα που θα εξυπηρετεί τους απανταχού Παπαρουσιώτες που δεν έχουν δυνατότητα καταλύματος σε οίκημα του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια, το "σπίτι του παπά" κινδύνεψε να καταρρεύσει από την εγκατάλειψη και σήμερα είναι σε άθλια κατάσταση. Για να μετατραπεί σε ξενώνα και πολιτιστικό χώρο Χρειάζεται γενική συντήρηση και επισκευή.

Ονειρευόμαστε την ανάδειξή του σε τόπο πολιτιστικής αναφοράς και αναπαύσεως των κατοίκων και επισκεπτών του χωριού.


Ιστορικό

Το "σπίτι του παπά" αποτελεί σημαντικό μνημείο για την ιστορία του τόπου. Κατασκευάστηκε από την κοινότητα του χωριού γύρω στα 1950. Με αυτό η κοινότητα εξυπηρέτησε διάφορες ανάγκες του χωριού, ενώ φιλοξένησε για μεγάλο διάστημα την οικογένεια του ιερέα του χωριού.

Το οικόπεδο προήλθε από δωρεά της οικογένειας Λιγδή, ενώ η κατασκευή του έγινε με προσωπική εργασία των κατοίκων. Αποτελείται από ισόγειο σπίτι με μικρό υπόγειο-κατώϊ. Οι διαστάσεις του σπιτιού είναι 9μ. Χ 5,50μ. και το μέγιστο ύψος είναι 4,20μ (στην πλευρά που έχει το υπόγειο).


Πορεία έργου

Με απόφαση του τοπικού και δημοτικού συμβουλίου παραχωρήθηκε στο Σύλλογο το σπίτι του παπά για χρήση ξενώνα. Θα γίνουν ενέργειες ώστε μέρος του έργου να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Καθώς όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο, εμείς θα προχωρήσουμε στη στήριξη του κτιρίου για να μη πέσει εξ αιτίας των ρωγμών στους τοίχους.

Ο μηχανικός που θα επιβλέπει την πρόοδο του έργου ετοιμάζει τη μελέτη θεμελίωσης και την άδεια ανακατασκευής και συντήρησης. Το σπίτι πρέπει να στηριχθεί σωστά, καθώς οι τοίχοι έχουν ρωγμές που εγκυμονούν κινδύνους για την ύπαρξή του. Για τεχνικούς λόγους, δε θα γίνουν εργασίες στήριξης κατά την περίοδο του χειμώνα, αλλά με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη.

Απευθυνθήκαμε σε τοπικό μάστορα και μας ανέφερε μια πρώτη εκτίμηση κόστους ύψους 8.000 Ευρώ για εργασίες στη βάση του κτιρίου. Επιπλέον, θα καθαριστεί ο περιβάλλον χώρος για να είναι δυνατή η πρόσβαση του μηχανικού και να σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά ο περιβάλλον χώρος.

Η εφημερίδα μας θα δίνει πλήρη αναφορά κάθε εργασίας που θα γίνεται στο χώρο του οικήματος για να λαμβάνουν όλοι γνώση του έργου. Θα αποτελέσει εφαλτήριο για να αναστυλωθούν και πολλά άλλα παραδοσιακά οικήματα που δένουν απόλυτα με το χώρο προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τόσο με τη μορφή τους όσο και με τα υλικά κατασκευής τους.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του ξενώνα, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Αντώνης Μπαλατσιάς προθυμοποιήθηκε να παραχωρήσει το σπίτι της θείας του Ανθούλας Μπαλατσιά, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και αγάπης στη μνήμη της.

Έγινε εκσκαφή και υποστύλωση των θεμελίων και των περιμετρικών τοίχων του υπογείου καθώς και το δάπεδο υπογείου και ισογείου. Τοποθετήθηκε περιμετρικά στα τοιχία υδρομόνωση (ασφαλτόπανο) ύψους ενός (1) μέτρου. Κατασκευάστηκε ενιαίος πεδιλοδοκός διπλής οπλίσεως πάχους 30 εκατοστών και εγκιβωτισμός περιμετρικών τοιχίων υπογείων πάχους 20 εκατοστών. Έπεσε επίσης και η πλάκα του ισογείου πάχους 15 εκατοστών.

Σκοπός μας είναι να περισωθεί το κτίριο διότι στο οικόπεδο αυτό υπάρχουν κατολισθήσεις. Σε δεύτερη φάση θα χρειαστεί εξωτερική στήριξη του κτιρίου. Τοποθετήθηκαν οι ηλεκτρικές σωληνώσεις του υπογείου ενσωματωμένα στο μπετόν. Ο επόμενος στόχος είναι η γενική ανακατασκευή της στέγης με θερμομόνωση. Ύστερα θα τοποθετηθούν αλουμίνια στα παράθυρα για να κλείσει ο χώρος. Στη συνέχεια ολοκληρώνονται η τουαλέτα, τα χωρίσματα και τα δάπεδα.

Ολοκληρώθηκε η επισκευή και αρμολόγηση των τοιχίων του υπό κατασκευή ξενώνα, έτσι ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον και την παράδοση του χωριού μας. Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση της νέας σκεπής.Ολοκληρώθηκε η κατασκευή περιμετρικού δοκαριού για την στερέωση του ξενώνα. Ξεκίνησε η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ξενώνα.Ολοκληρώθηκε η κατασκευή ενός μικρού αμφιθεάτρου στον προαύλιο χώρο του ξενώνα. 

Σχεδίαση, κατασκευή, διαχείρηση: Στέφανος Σουλδάτος | Διαχείριση περιεχομένου: Αγγελική Βλασοπούλου | Επιμέλεια αγγλικής έκδοσης: Αντώνης Μπαλατσιάς  

Άλλες ιστοσελίδες του δημιουργού: OlaTaEpipla.gr (έπιπλα, έπιπλα σαλονιού) - OlaTouGamou.gr (γάμος, είδη γάμου) - OlaTouSpitiou.gr (σπίτι, ανακαίνιση σπιτιού) - Μελώδημα (μουσική γάμου, ορχήστρα γάμου, DJ γάμου, χορωδία γάμου) - Συμβολαιογράφος Πετρούπολη, Συμβολαιογράφος Ίλιον, Συμβολαιογράφος Καματερό, Συμβολαιογράφος Περιστέρι, Συμβολαιογράφος Χαϊδάρι, Συμβολαιογράφος Αιγάλεω