Το χωριό
Αρχική Σελίδα
Ιστορικά-Λαογραφικά
Πώς θα φτάσετε

Ο Σύλλογος
Σκοπός & Πρόσωπα
Δραστηριότητες
Εφημερίδα
Δωρητές
Επικοινωνία


Φωτογραφίες και βίντεο χωριού
Φωτογραφίες χωριού
Βίντεο χωριού

Εκδηλώσεις στην Αθήνα (φωτογραφίες, βίντεο)
Κοπή πίτας 2013
Συναυλία 2012
Κοπή πίτας 2012
Κοπή πίτας 2011
Κοπή πίτας 2010
Κοπή πίτας 2009
Κοπή πίτας 2008
Κοπή πίτας 2007
Χορός 2006

Εκδηλώσεις στο Παπαρούσι (φωτογραφίες, βίντεο)
Εκδήλωση 2012
Εκδήλωση 2011
Εκδήλωση 2010
Εκδήλωση 2009
Εκδήλωση 2008
Εκδήλωση 2007
Εκδήλωση 2006

Πανηγύρια (φωτογραφίες)
Πανηγύρια 2012
Πανηγύρια 2010
Πανηγύρια 2009
Πανηγύρια 2008

Φωτογραφίες οικογενειών
Διάφοροι χωριανοί
Οικογ. Αναστάση
Οικογ. Βλάχου
Οικογ. Γιαννόπουλου
Οικογ. Γούλα
Οικογ. Γρατσιούνη
Οικογ. Δημοπούλου
Οικογ. Ζιάκα (Zakos)
Οικογ. Καλύβα
Οικογ. Γ.Κατεργάρη
Οικογ. Κοτρώτσου
Οικογ. Κουφαλιώτη
Οικογ. Λιγδή
Οικογ. Μανδραγώνη
Οικογ. Μπαλατσιά
Οικογ. Ντανά
Οικογ. Παπαδοπούλου
Βούλας Σβαδαγγάλου
Οικογ. Φούσια
Οικογ. Χαραλαμπή


 

Γεφύρια

Ο σύλλογος κάνει προσπάθειες για να επισκευάσει τα δύο πέτρινα γεφύρια στο ρέμα της Παναγίας που συμβάλλει στον ποταμό Μέγδοβα.


Ιστορικό

Το Παπαρούσι είναι από τα πολύ παλιά χωριά της Ευρυτανίας. Απόδειξη της ακμής του τα παλαιότερα χρόνια είναι τα λείψανα παλιών αρχοντικών σπιτιών, χαρακτηριστικών της περιοχής, που τον καιρό της Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Πολιτοχώρια. Από αυτές τις παλιότερες ιστορικές περιόδους φαίνεται να προέρχονται και δύο ωραία πέτρινα γεφύρια στο ρέμα της Παναγίας που συμβάλλει στον ποταμό Μέγδοβα. Το ένα βρίσκεται στο δρόμο από το Μπαγασάκι στο χωριό και το άλλο στο δρόμο από το χωριό προς τα κτήματα Παλιοχώρια όπου φαίνεται ήταν το παλιό χωριό. Αποτελούν δείγματα παλαιών τρόπων κατασκευής γεφυριών και παρουσιάζουν τεχνικό και αισθητικό ενδιαφέρον.

Η ηλικία τους δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από προφορικές παραδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έγιναν τα τελευταία 150 χρόνια, καθώς θα υπήρχε κάποια ανάμνηση της κατασκευής τους. Αρα θα πρέπει να είναι παλιότερα. 200 χρόνια; 300; Μόνο οι ειδικοί μελετητές μπορούν να το βρουν μελετώντας τις τεχνικές κτισίματός τους.

Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος τα έφτιαξε. Τέτοιου τύπου γεφύρια κοστίζουν και λίγα χωριά είχαν την πολυτέλεια πέτρινων γερών γεφυριών. Θα μπορούσε να είχαν κατασκευαστεί από την εξουσία, αλλά τότε θα πρέπει να περνούσαν από εκεί μεγάλοι οδικοί άξονες , πράγμα που δε δικαιολογείται από τα ίχνη των δρόμων και τη γεωγραφική θέση του χωριού μας. ΄Αρα τα γεφύρια τα έφτιαξε κάποιος ντόπιος και εξυπηρετούσαν το χωριό. Τέτοιες ευεργεσίες συνήθως μένουν στην ιστορία και μνημονεύουν τους κτήτορες ή τους κατασκευαστές π.χ. γεφύρι του Μανώλη. Εδώ και τα δύο γεφύρια δε θυμάται κανείς να είχαν όνομα. ΄Αρα θα πρέπει να ήταν τόσο παλιά ώστε να ξεχαστούν οι κτήτορες.

Το γεφύρι κοντά στη βρύση «Κούκια» έχει άνοιγμα τόξου στη βάση 5 μέτρα, μέγιστο ύψος από τη βάση στην κορυφή της καμάρας 5 μέτρα και πλάτος καταστρώματος 1,06 μέτρα. Το γεφύρι στο δρόμο Μπαγασάκι-Παπαρούσι έχει άνοιγμα τόξου στη βάση 4,20 μέτρα, ύψος τόξου καμάρας 2,60 μέτρα και πλάτος 1,06 μέτρα.


Πορεία έργου

Στις 10-11-06 κατατέθηκε αίτηση στο Δήμο Καρπενησίου για την αναστύλωση των δύο παραδοσιακών γεφυριών του χωριού. Σε γενομένη συζήτηση με το δημοτικό σύμβουλο Βαγγέλη Καρφή, ο οποίος ασχολείται με τα προγράμματα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, αναφέρθηκε ότι τα γεφύρια αυτά μπορούν να ενταχθούν στα προς χρηματοδότηση έργα από κοινοτικά κονδύλια. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να φωτογραφηθούν και να γραφεί ένα ιστορικό για τα μνημεία. Θα είναι κρίμα και ασυγχώρητο σφάλμα μας να αμελήσουμε περισσότερο τη φροντίδα τους. ΄Ηδη έχουν αποκολληθεί πέτρες από το σώμα τους και δημιουργείται αμφιβολία για το μέλλον τους. Το γεφύρι μάλιστα στην περιοχή «Κούκια» χρησιμοποιείται καθημερινά και δεν πρέπει να διαλυθεί ώστε να αναγκαστούμε να αναζητήσουμε λύση για να μεταβούμε στα χωράφια.

Ρωτώντας τους χωριανούς μας δεν καταφέραμε να συλλέξουμε στοιχεία άλλα εκτός από το ότι είναι πολύ παλαιά. Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει κάτι για τα γεφύρια να μας στείλει τις πληροφορίες του για να συμπληρώσουμε το ιστορικό τους.

Με παρέμβαση του συλλόγου στο δήμο, κόπηκε ο πλάτανος που απειλούσε την ύπαρξη του γεφυριού της Παναγίας.

Λήφθηκε η απόφαση να ζητηθεί βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτισμού. Μας υπέδειξαν την 24η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λαμίας. Ο υπεύθυνος της Εφορίας μας έδωσε, τηλεφωνικά, οδηγίες για την ετοιμασία φακέλου με στοιχεία για τα γεφύρια και φωτογραφίες. Ο φάκελος ετοιμάσθηκε και υποβλήθηκε στην Εφορεία στις 16 Φεβ. 2009. Αναζητώντας ευρύτερη συμμετοχή στη φροντίδα για τα μνημεία αυτά, παραβρεθήκαμε σε συνέλευση του Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας και ζητήσαμε να ληφθεί μέριμνα για τα γεφύρια της Ευρυτανίας. Μας απάντησαν ότι τα γεφύρια δεν είναι αντικείμενο του Σωματείου του Μουσειακού Κέντρου Ευρυτανίας.

Απελπισμένοι ζητήσαμε ακρόαση από τον Βουλευτή του νομού μας. Στη συνάντησή μας μαζί του, εκθέσαμε το πρόβλημα και ζητήσαμε να ευρεθεί ο σωστός δρόμος για την σίγουρη προστασία κάθε παραδοσιακού γεφυριού. Επίσης να οργανωθεί κάποια ημερίδα έτσι ώστε να μελετηθεί το θέμα διεξοδικά και να εκδοθεί υπεύθυνη οδηγία για κάθε χωριό που έχει ανάλογο μνημείο, να αισθανθεί την υποχρέωσή του για να το φροντίσει και να ακολουθήσει βέβαια βήματα για το στόχο αυτό. Ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του Βουλευτή κ. Σοφρώνης Γιώργος επικοινώνησε με την Εφορεία της Λαμίας. Η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Λαμίας έστειλε τα έγγραφα των γεφυριών στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Βόλου και αναμένουμε την αυτοψία των ειδικών για να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα.





 

Σχεδίαση, κατασκευή, διαχείρηση: Στέφανος Σουλδάτος | Διαχείριση περιεχομένου: Αγγελική Βλασοπούλου | Επιμέλεια αγγλικής έκδοσης: Αντώνης Μπαλατσιάς  

Άλλες ιστοσελίδες του δημιουργού: OlaTaEpipla.gr (έπιπλα, έπιπλα σαλονιού) - OlaTouGamou.gr (γάμος, είδη γάμου) - OlaTouSpitiou.gr (σπίτι, ανακαίνιση σπιτιού) - Μελώδημα (μουσική γάμου, ορχήστρα γάμου, DJ γάμου, χορωδία γάμου) - Συμβολαιογράφος Πετρούπολη, Συμβολαιογράφος Ίλιον, Συμβολαιογράφος Καματερό, Συμβολαιογράφος Περιστέρι, Συμβολαιογράφος Χαϊδάρι, Συμβολαιογράφος Αιγάλεω