Το χωριό
Αρχική Σελίδα
Ιστορικά-Λαογραφικά
Πώς θα φτάσετε

Ο Σύλλογος
Σκοπός & Πρόσωπα
Δραστηριότητες
Εφημερίδα
Δωρητές
Επικοινωνία


Φωτογραφίες και βίντεο χωριού
Φωτογραφίες χωριού
Βίντεο χωριού

Εκδηλώσεις στην Αθήνα (φωτογραφίες, βίντεο)
Κοπή πίτας 2013
Συναυλία 2012
Κοπή πίτας 2012
Κοπή πίτας 2011
Κοπή πίτας 2010
Κοπή πίτας 2009
Κοπή πίτας 2008
Κοπή πίτας 2007
Χορός 2006

Εκδηλώσεις στο Παπαρούσι (φωτογραφίες, βίντεο)
Εκδήλωση 2012
Εκδήλωση 2011
Εκδήλωση 2010
Εκδήλωση 2009
Εκδήλωση 2008
Εκδήλωση 2007
Εκδήλωση 2006

Πανηγύρια (φωτογραφίες)
Πανηγύρια 2012
Πανηγύρια 2010
Πανηγύρια 2009
Πανηγύρια 2008

Φωτογραφίες οικογενειών
Διάφοροι χωριανοί
Οικογ. Αναστάση
Οικογ. Βλάχου
Οικογ. Γιαννόπουλου
Οικογ. Γούλα
Οικογ. Γρατσιούνη
Οικογ. Δημοπούλου
Οικογ. Ζιάκα (Zakos)
Οικογ. Καλύβα
Οικογ. Γ.Κατεργάρη
Οικογ. Κοτρώτσου
Οικογ. Κουφαλιώτη
Οικογ. Λιγδή
Οικογ. Μανδραγώνη
Οικογ. Μπαλατσιά
Οικογ. Ντανά
Οικογ. Παπαδοπούλου
Βούλας Σβαδαγγάλου
Οικογ. Φούσια
Οικογ. Χαραλαμπή


 

Σύλλογος Παπαρουσιωτών Ευρυτανίας

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Παπαρουσιωτών Ευρυτανίας. Το Παπαρούσι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων και απέχει 24 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Αξιοθέατο αποτελεί ο ναός της Αγίας Παρασκευής (1885), η βρύση της Γιαννογιάνεβας (1896) και τα παλιά πέτρινα γεφύρια. Το χωριό φημίζεται για το πολύ δυνατό ντόπιο αλκοολούχο ποτό "μούρο", που παράγεται από μαύρες μουριές.


Ανακοινώσεις


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2022

Αγαπητά μέλη,

Σας προσκαλούμε σε Τακτική Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στις 11.00 π.μ. στην έδρα του Συλλόγου μας, Κυκλάδων 86 στην Πετρούπολη Αττικής.

Λόγω των υγιειονομικών μέτρων και της δύσκολης περιρρέουσας κατάστασης στην πατρίδα μας, ο τρόπος ανάδειξης του νέου Δ.Σ. θα γίνει με κάθε πρόσφορο σύγχρονο μέσο (δηλ. email, τηλέφωνο, με αλληλογραφία κ.λ.π.), σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού.

Υποψηφιότητες θα γίνουν δεκτές μέχρι την 8η Μαΐου 2022.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης Βλασόπουλος
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Γεωργία Χάραρη - Κατεργάρη


Απολογισμός εργασιών του ΔΣ για τη διετία από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Μάιο του 2022

Αγαπητοί μου,

Την προηγούμενη διετία θητείας του ΔΣ η μεγάλη επιδημία της ασθένειας covid 19 καθόρισε τη ζωή όλων μας. Όμως, παρά τις δυσμενείς καταστάσεις προσπαθήσαμε ο Σύλλογος να συνεχίσει τη λειτουργία του και την ευεργετική δράση του προς τους συνανθρώπους μας, λαμβάνοντας όλες τις δυνατές προφυλάξεις. Έτσι, άμεσα δρομολογήθηκαν οι επόμενες εργασίες για την αποπεράτωση του ξενώνα μας.

Πρώτη εργασία ήταν τον Ιούνιο του 2020 η τοποθέτηση των ειδών υγιεινής στην μεγάλη τουαλέτα του ξενώνα. Για το επικείμενο καλοκαίρι του 2020 σχεδιάστηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, στο οποίο αρχικά θα μας παρέδιδε μαθήματα σκακιού ο σκακιστικός σύλλογος Καρπενησίου. Η εκδήλωση, όμως, δεν έγινε λόγω των αυστηρών οδηγιών για γενική προφύλαξη από τον covid 19.

Προλάβαμε, ευτυχώς, και προσκαλέσαμε τον συγγραφέα Γιώργο Αθανασιά να μας παρουσιάσει το βιβλίο του «Ο Πατροκοσμάς οδοιπόρος στα δύσβατα ευρυτανικά μονοπάτια». Αφορμή για την εκδήλωση ήταν διηγήσεις μεγαλύτερων χωριανών για το πέρασμα του Αγίου στο χωριό μας. Ο κ. Αθανασιάς μας προσέφερε μία εκδήλωση μοναδική και πολύτιμη για το χωριό και την ιστορία του. Δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν και άλλες αναφορές για τον Άγιο και τη συνάντησή του με τους προγόνους μας.

Αμέσως μετά απαγορεύτηκαν στην επικράτεια περαιτέρω εκδηλώσεις και έτσι ακυρώθηκε ο προγραμματισμός για «το εργαστήριο πυροπροστασίας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών» και για την εκδήλωση «μια συνάντηση γνωριμίας με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του τόπου». Έγινε, όμως, συνάντηση μελών του Συλλόγου μας, όπου βρεθήκαμε και συζητήσαμε πολλά.

Οι δυσμενείς υγειονομικές προβλέψεις απέτρεψαν την έκδοση ημερολογίων για το έτος 2021 και αυτό είχε αντίκτυπο σε μειωμένα έσοδα και το κλείσιμο του ισολογισμού στις 31-12-2020 με ταμείο στα -2.133,84 €.

Στο ξεκίνημα του 2021 αποφασίσαμε να τοποθετηθούν τα εξωτερικά κουφώματα στον ξενώνα, που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια με κόστος 6.000 € μαζί με τον ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ την άνοιξη του 2021 ο Περιφερειάρχης οργάνωσε τηλεδιάσκεψη, όπου ενημέρωσε τους Συλλόγους για διενέργεια εκδηλώσεων τιμής για τα 200 χρόνια από το 1821. Λάβαμε μέρος στη τηλεδιάσκεψη, όπου αναφέραμε την ιστορική μάχη στην τοποθεσία Λιβίνη του χωριού μας, έχοντας ήδη στα χέρια μας υλικό για το ιστορικό γεγονός, που μας παρείχε ο ιστοριοδίφης κ. Ανάργυρος Μαυρομύτης. Στη συνέχεια με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τασιού έγινε εκδήλωση στις 25-7-2021 στον προαύλιο χώρο της Αγ. Παρασκευής. Εκεί ταυτόχρονα το Μουσείο ΚΙΠΕ στο Καρπενήσι έκανε διαδραστική παρουσίαση γεγονότων του 1821 και θεμάτων της Ευρυτανίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για τις δράσεις της Αντιπεριφέρειας και του Μουσείου ΚΙΠΕ και ο Πρόεδρος του ΔΣ για το 1821 και τη σημασία του. Η Ελένη Ντανά αναφέρθηκε στα γεγονότα της μάχης στο Λιβίνη και έδωσε πληροφορίες για τους 4 Παπαρουσιώτες αγωνιστές του 1821. Ο Σύλλογός μας αγόρασε κεράσματα για την εκδήλωση και ο Βασίλης Τσουκαλάς με τον Θανάση Βλασόπουλο έψησαν 100 σουβλάκια, που κεράστηκαν σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ταυτόχρονα τον Ιούλιο του 2021 προχώρησαν στον ξενώνα οι εργασίες της τοποθέτησης των εσωτερικών κουφωμάτων - πορτών και των ντουλαπιών στην κουζίνα. Τα ντουλάπια της κουζίνας χρηματοδότησε και τοποθέτησε ο Βασίλης Τσουκαλάς.

Διαπιστώσαμε στη συνέχεια ότι τα έσοδά μας υπολείπονται των κατά πολύ εξόδων και έτσι αποφασίσαμε την έκδοση ημερολογίων για το έτος 2022. Τα ημερολόγια μοιράστηκαν σε χωριανούς και φίλους. Στάλθηκαν και στο εξωτερικό. Περιμένουμε πάντα την συγκέντρωση των χρημάτων από την πώλησή τους και την καταβολή περισσότερων συνδρομών στο Σύλλογο.

Έτσι φθάσαμε στο τέλος του 2021, όπου κάνοντας τον ισολογισμό εσόδων εξόδων και στο Ταμείο μας καταγράψαμε το έλλειμμα στα -6.455.68 €.

Αγαπητοί μου από το ξεκίνημα των εργασιών του Συλλόγου μας, σταθερή πεποίθησή μας ήταν η τόνωση του εθελοντισμού στο χωριό. Το προσπαθήσαμε πολύ δείχνοντας έμπρακτα την αξία αυτή υλοποιώντας σιγανά και ταπεινά πολλές εθελοντικές εργασίες. Κάποιοι συμμετείχαν στην πρόσκλησή μας και αυτό μας ενίσχυε πολύ ηθικά και οικονομικά. Μεταξύ αυτών και ο ξυλουργός Δημήτρης Αχ. Καλύβας που με τον συνεργάτη του Αναστάσιο Αθανασούλα κατασκεύασαν με σιδεροδοκούς μέρος του πάτερου στο σαλόνι του κτιρίου του ξενώνα. Προσεχώς θα τοποθετηθεί και η ξυλεία ούτως ώστε η πρόσβαση και διαμονή στο πάνω δωμάτιο του ξενώνα να είναι εφικτή.

Αγαπητοί μου, διανύουμε το ασταθές 2022, στο οποίο από παντού συζητιέται το ξέσπασμα μιας τρομερής διατροφικής και ενεργειακής κρίσης, που θα συμπεριλάβει όλο τον πλανήτη μας.

Το χωριό μας, δεκαετίες τώρα, άφησε την πρωτογενή παραγωγή, που με ασίγαστο κόπο οι προγονοί μας εξασκούσαν, επιβίωναν και δημιούργησαν την εικόνα του. Τώρα σε εμάς έγκειται να ενημερωθούμε και να συνεργαστούμε ώστε να βοηθηθεί ο τόπος για να συνεισφέρει στη διατροφή και επιβίωση όσων θελήσουν να επιστρέψουν και να μείνουν εκεί.

Γι αυτό ο εθελοντισμός πρέπει να αυξηθεί για να ανοιχθούν τα παλιά μονοπάτια, αλλά και νέοι δρόμοι προς τα χωράφια και να υποδειχθούν έξυπνοι τρόποι καλλιέργειας αυτών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νωχελική, ατομοκεντρική συμπεριφορά και να επικοινωνούμε γόνιμα, απαλλαγμένοι από κακίες, μεροληψίες και κυρίως σπουδαιοφανείς στάσεις ζωής. Είναι πια απαραίτητη η συζήτηση εναλλακτικών τρόπων επιβίωσης. Οι υποδομές του χωριού πρέπει να βελτιωθούν και οπωσδήποτε να είμαστε έτοιμοι για φιλοξενία ανθρώπων. Σε αυτή τη δύσκολη περιρρέουσα κατάσταση ο στόχος της ολοκλήρωσης του ξενώνα φαντάζει αναγκαιότερος από ποτέ άλλοτε.

Γι’ αυτό και εμείς σας προσκαλούμε να μας πλαισιώσετε στο νέο ΔΣ για να συνεχιστεί η δημιουργική πορεία του Συλλόγου. Στις προσεχείς εκλογές την Κυριακή στις 22-5-2022 στις 11.00 π.μ. στην έδρα του Συλλόγου είναι δυνατόν να ψηφίσουμε με όποιο πρόσφορο μέσο δυνάμεθα σύμφωνα με το άρθρο 11 του καταστατικού. Ο στόχος μας είναι οι νεότεροι να αντικαταστήσουν τους ήδη κουρασμένους εθελοντές του ΔΣ και να συνεισφέρουν με την πρόσχαρη και ειλικρινή εργασία τους στη συνέχιση του κύριου στόχου του ξενώνα, αλλά και σε περισσότερες πολιτιστικές δράσεις.

Είναι αλήθεια ότι πορευτήκαμε 17 χρόνια αντιμετωπίζοντας αμφισβήτηση, αποφυγή ευθυνών και κυρίως αδιαφορία για δράσεις με συλλογικό αντίκτυπο. Κάποιες φορές περίσσευε η κακοήθεια, αλλά σίγουροι για τον αναγκαίο ρόλο μας στον τόπο αφήναμε πίσω μας κάθε τι αρνητικό. Κυρίως προσπαθούσαμε σιγανά και ταπεινά να εργαζόμαστε σε αντίθεση με τις ανεδαφικές κουλτούρες που κατακλύζουν τη κοινωνία μας.

Στοχευμένα θέλαμε με το παράδειγμά μας να επηρεάσουμε τους νεότερους, όπου και να βρίσκονται. Έτσι σήμερα, με την πεποίθηση ότι οι πλείστοι κατανοούν ότι και τα μικρά χωριά πρέπει να προσέχονται, σας αναφέρουμε ότι εδώ και 17 χρόνια απευθυνθήκαμε στις Αρχές, με όποιο πρόσφορο τρόπο, για την ανάγκη συντήρησης των 2 τοξωτών γεφυρών του χωριού. Δεν βρήκαμε, όμως ανταπόκριση και θέλουμε να προτείνουμε την ανάληψη του έργου από ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο.

Πρέπει, λοιπόν, να γίνει μια ακόμη οικονομικής φύσης εκστρατεία ανά την υφήλιο, όπως έγινε με τον ξενώνα και θεμελιώθηκε σωστά έτσι ώστε η ολοκλήρωσή του να είναι εφικτή προσεχώς.

Επίσης, φέτος παρά τα όσα θλιβερά ακούγονται σχεδιάζουμε αρκετές εκδηλώσεις μουσικές, μορφωτικές, ιστορικές και επιστημονικές. Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε και με άλλους συλλόγους για καλύτερα αποτελέσματα.

Ολοκληρώνοντας σας ζητούμε να δηλώσετε υποψηφιότητα για το νέο ΔΣ μέχρι την 8η Μαΐου και στην συνέχεια να εγκρίνετε το διαμορφωθέν σχήμα με υποψηφίους που θα καταλήξουμε.

Με χαρά αναμένουμε τη συμμετοχή σας στην εκλογική διαδικασία.

Παναγιώτης Βλασόπουλος
Πρόεδρος του ΔΣ


Ημερολόγιο

Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο του Συλλόγου μας. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από μέλη του ΔΣ και άλλους χωριανούς. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κ. Ελένη Ντανά (2105018876, 6936179981).


ΒΙΒΛΙΟ-ΛΕΥΚΩΜΑ

Σας προτείνουμε να αποκτήσετε το βιβλίο - λεύκωμα του Συλλόγου μας με όλες τις εφημερίδες που έχουν εκδοθεί από το 1978 έως το 2018 με τίτλο "40 χρόνια ΠΑΠΑΡΟΥΣΙΩΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ". Είναι μια Επετειακή Έκδοση του Συλλόγου μας για τα 40 χρόνια προσπαθειών ανάδειξης και φροντίδας του χωριού μας Παπαρούσι Ευρυτανίας και αποτελεί θεμελειώδη βάση για ευόδωση των εργασιών των επομένων γενεών. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κ. Ελένη Ντανά (2105018876, 6936179981).


 

Σχεδίαση, κατασκευή, διαχείρηση: Στέφανος Σουλδάτος | Διαχείριση περιεχομένου: Αγγελική Βλασοπούλου | Επιμέλεια αγγλικής έκδοσης: Αντώνης Μπαλατσιάς  

Άλλες ιστοσελίδες του δημιουργού: OlaTaEpipla.gr (έπιπλα, έπιπλα σαλονιού) - OlaTouGamou.gr (γάμος, είδη γάμου) - OlaTouSpitiou.gr (σπίτι, ανακαίνιση σπιτιού) - Μελώδημα (μουσική γάμου, ορχήστρα γάμου, DJ γάμου, χορωδία γάμου) - Συμβολαιογράφος Πετρούπολη, Συμβολαιογράφος Ίλιον, Συμβολαιογράφος Καματερό, Συμβολαιογράφος Περιστέρι, Συμβολαιογράφος Χαϊδάρι, Συμβολαιογράφος Αιγάλεω